Waar we voorgaande jaren bij een nies(bui) rond deze tijd vooral dachten ‘ah, hooikoorts’, hoor ik tegenwoordig vooral dat mensen zich heel ongemakkelijk voelen bij niezen in het openbaar.

Laat staan als je moet niezen en je hebt een mondkapje op… Maar goed, daar gaan we het nu niet over hebben 😉

Waar ik het wél met je over wil hebben: hooikoorts is een vervelend fenomeen.
De mensen die er last van hebben, proberen vaak maar al te graag van alles uit om er vanaf te komen.

Ik heb de afgelopen jaren dan ook héél veel ‘middeltjes’ voorbij zien en horen komen. Speciaal tape (medical taping), druppeltjes, supplement X en Y, medicijnen, vaseline aan de binnenkant van je neus, you name it: de gekste dingen komen voorbij (en dan vergeet ik er vast nog een hele hoop).

Maar wat me verbaast, is dat mensen zélden met hun darmgezondheid aan de slag gaan. Terwijl je darmslijmvliezen júist een hele belangrijke rol spelen in het voorkomen van hooikoorts.

Je immuunsysteem wordt namelijk gevormd in je darmen. En hoe beter jouw immuunsysteem werkt, hoe minder last je hebt van hooikoorts.

Daarom zou ik je op het hart willen drukken: neem óók je darmen mee in alle remedies. Ze zijn de grondlegger van jouw gezondheid!

Hoe je dat doet?

Naast gevarieerd eten (voedingsregel nummer 1, als je het mij vraagt!), is het in veel gevallen slim om een probiotica kuur te nemen. Ik ben zelf erg fan van de probiotica van Bonusan, met name de Bacteri 8 (voorheen Darmocare pro, no spon!). 30 dagen lang iedere dag één zakje probiotica oplossen in water, en je zult versteld staan van wat het met je darmen én je hooikoorts doet. 

Heb je het idee dat je darmen gewoon prima in orde zijn, en dat het daar niet aan kan liggen? Check dan vooral deze post op mijn Instagram kanaal eens.

Zolang type 3/type 4 ontlasting niet dagelijks in de pot ligt, raad ik je écht aan om werk te maken van je darmen. ?

Zijn je darmen écht heel erg van slag? Dan is het waarschijnlijk slimmer om eerst te ontdekken waar het precies mis gaat. Als je maag of alvleesklier de boosdoener zijn, heeft het namelijk niet zoveel zin om die darmen te repareren (= dweilen met de kraan open).

Want hoe ‘hoger’ de verstoring in het maag-darmstelsel, hoe minder effectief het is om alleen met je darmen aan de slag te gaan.

Oh enne… Als je naar de symbolische kant van hooikoorts kijkt zou je jezelf óók nog de vraag kunnen stellen: Is er iets waar je in geremd wordt? Om je verder te ontwikkelen? Alles om je heen (de natuur) staat in groei en bloei… Maar hoe is dat met (voor) jou? Mogelijk ligt daar ook nog een oorzaak.

Heb jij nog een andere gouden hooikoorts tip? Deel ‘m hieronder, wie weet profiteren anderen er ook van!

Maak je liever meteen werk van je darmen? In mijn videotraining wijd ik er een hele module aan. Je leest er hier alles over ?