Even geleden stond er een artikel in De Telegraaf een artikel met als titel ‘6 redenen waarom je na 8 uur slaap nog steeds kapot bent’. Mocht je het artikel willen lezen, dan kan dat trouwens hier.
Je snapt: dat trok mijn aandacht! Want ik ben altijd benieuwd wat (grote) media giganten voor zinnigs over slaap te zeggen hebben 😉
En hoewel het artikel absoluut waarheden bevat (o.a. dat je moe blijft als je hormonen ontregeld zijn), was één van de zes redenen ook: je slaapt te veel.
Laat dat nou precies zijn waar ik nÃet in geloof.
Je kunt namelijk niet moe worden van te veel slapen.
Je kunt alleen moe blijven van (structureel) te weinig kwalitatieve slaap. Oftewel: onvoldoende diepe slaap.
Te veel slaap, hoe zit het nou echt?Â
Een (goede) nacht bestaat uit een aantal slaapcycli. Daarvoor is het goed om te weten dat iedere slaapcyclus ongeveer anderhalf uur duurt. In zo’n slaapcyclus zitten de verschillende slaapfasen: de inslaapfase, de lichte slaapfase, de diepe slaapfase en de droomfase.
Als je deze slaapcycli meerdere keren per nacht doorloopt, word je in principe uitgerust wakker.
Alle genoemde fasen zijn nuttig: zo zijn ze o.a. nodig om alle prikkels van de dag te verwerken. Echter, waar de diepe slaap vaak juist zorgt voor het uitgeruste gevoel, is dat juist iets wat vaak mist.
De redenen hiervoor kunnen heel uiteenlopend zijn, maar wat ik het meeste tegen kom, is dat het lichaam druk bezig is met andere dingen. Bijvoorbeeld met herstel na een intensieve training in de sportschool, het verteren van voeding, of het immuunsysteem ‘kalmeren’.
En laat diepe slaap nu júist veel energie kosten. Als deze energie naar andere processen gaat, dan kun je je voorstellen dat dat ten koste gaat van die diepe slaap en dat je je ’s morgens alsnóg niet uitgerust voelt… Zelfs niet na 9 uur slaap!Â
Want als jouw slaapkwaliteit niet goed genoeg is, zul je nooit uitgerust wakker worden. Laat staan bruisend van energie de dag doorkomen!
Wat dan wél weer waar is: een ontregeld slaap- waakritme draagt inderdaad bij aan het moe-gevoel. Want als je lichaam niet weet wanneer het bedtijd is, zal er onvoldoende melatonine (= slaaphormoon) aangemaakt worden. En als je lichaam niet weet wanneer je dag begint, zul je ook nooit dat uitgeruste gevoel ervaren (= cortisolpiek die je ‘s morgens hoort te hebben). Maar daarover een andere keer meer.
Het is dus vooral nuttig om aan je slaapKWALITEIT te werken in plaats van aan de KWANTITEIT 🙂
Nu ben ik wel even benieuwd: hoeveel uur slaap haal jij gemiddeld per nacht en is dat voor jou voldoende om je energiek te voelen?